"Bu Kapı Yokluk Kapısıdır, Varlık Elbisesi İle Girilmez. Varmısın Ki, Yok Olmaktan Korkuyorsun. Yokluğu Görünce Yüz Çevirme Allah Aşkı Yokluk İe Bulunur!" (El-Aziz İrfan Ocağı)

Tasavvuf Nedir?

Tasavvuf  Nedir?

Tasavvuf Nedir ve Gayesi Nedir?;

     İmam-ı Âzam Hazretleri, Câfer-i Sâdık Hazretlerinin sohbetlerine gitmezdi ama her gördüğü yerde büyük bir saygıyla selâm verir, hatırını sorardı. Yine bir gün ölmeden bir buçuk iki sene evvel, İmam-ı Âzam Hazretleri, yine böyle bir selâm verdi, hatır sordu, o sırada Cafer-i Sâdık Hazretleri: ‘‘Sen İslâmiyet’e çok hizmet ettin, çok büyük de gayret sahibisin ama bilmen lâzım gelen başka şeyler de var’’, dedi. Elini yüzüne sürerek gözlerini kapattı ve sonra tekrar açtı, nazar etti, ondan sonra İmam-ı Azam Ebu Hanife Hazretleri, koşarak evine gitti. Tahammül edemedi. İmamı Azam Hazretleri ömrünün son iki yılında böylece tasavvufa yönelmiş ve bu dönemi kastederek "iki yıl olmasaydı Nu'man helak olmuştu" dediği rivayet olunur.

"Tasavvuf madde alminden mana alemine geçiş yapmaktır.
Tasavvuf kendi iç alemine yolculuk yapmaktır.
Tasavvuf ruhun zincirleri kırıp özgür olmasıdır."

     Mevla Teâla Hz. Varlığı ve birliği, evvela istidlal veya taklit yoluyla (delillere bakarak veya söylenene uyarak) bilinip, o istidlal ve taklit miktarınca (ölçüsünce) Mevla’ya karşı şüphesizlik hâsıl olursa da, sofiyyenin yoluna girmekle bu istidlal ve taklit, keşif ve şuhuda döner. Yani evvelce başkalarını taklit veya deliller vasıtasıyla kazanılan inanç manevi yola girilince, gözle gördükten sonra hâsıl olan kati inanç gibi olur ve böylece yakin-i ekmel (en mükemmel şüphesiz itikat) meydana gelir. Sair inanç meseleleri de bu kıyas üzeredir.

     Tarikaddan diğer maksad da, ahkâm-ı fıkhiyeyi (amele ait hükümleri) yerine getirmekte kolaylık kazanmak ve nefs-i emmare (son derece kötülüğü emreden nefis) tarafından ibadete karşı gelen zorluğu (ağırlığı) gidermektir. Bu fakirin kati inancı şudur ki, sofiyenin yolu şeri ilimlere hizmetçidir, yoksa şeriata muhalif (ters düşen) bir iş değildir.

     Tarikatlar arasında Nakşibendi tarikatını tercih etmek bu maksadın (imanda yakin, amelde kolaylık) hâsıl olması için evla ve ensep (en üstün ve en uygun) dur. Çünkü bu yolun büyükleri sünnete ittibaı (uymayı) ve bidatlerden içtinabı iltizam ettiler, yani her hususta Efendimiz (s.a.v)’e tabi olmayı kendilerine vacip kıldılar ve O’nun yolunda olmayan bidatlerden, son derece kaçındılar. Bunun için o büyüklerin kendilerinde, ahval (keşif ve kerametler) den bir şey hâsıl olmasa da, Efendimiz (s.a.v.)’e mütabaat (uymak) devleti hâsıl olunca, ferahlandıklarını ve müjde haberi almış gibi sevindiklerini görürsün. Ama kendilerinde keşif ve keramet bulunduğu halde sünnete uymakta gevşeklik hissederlerse, o halleri kabullenmez ve onlara itibar etmezler.

     Ehli Sünnet Vel Cemaat itikatı; Hz. Hace Ahrar (k.s) bu hususta şöyle buyurmuştur: Mesela bütün haller ve vecitler (tarikat halleri ve iç buluşları) bana verilse, fakat bunlar Ehl-i Sünnet Vel Cemaat itikadına uygun olmasa, o halleri şekavet ve hızlan (saadetten mahrumiyet ve rüsvaylık) dan başka bir şey saymam. Ama Ehli Sünnet Vel Cemaat itikatı bana verilse de, bütün hal ve vecitler (keşif ve kerametler) den tamamıyla mahrum edilsem bundan dolayı hiç üzülmem. (C:1 M:210 Mektubat-ı Rabbaniyye)

    Tarikatın amacı amelde kolaylık, yani acıkmış bir insanın yemeğe ihtiyacı gibi ibadeti ihtiyaç hissetmesi ve o insanın yemekten zevk aldığı gibi ibadet ve taaten zevk almasıdır ve imanda yakini elde etmesidir, yani görür gibi nerdeyse görüyor haline gelmesi, devamlı Mevla’yı hazır bilmesidir.

“İnsan, Allah’ın dışındaki varlıklardan lezzet almasıyla şakilerin en büyüğü olur!” (Muhyiddin-i Arabi Hz.) 

Tasavvuf Nedir?

Ömer Nasuhi Bilmen'den kısaca tasavvuf tarifi...

Tasavvuf İlmi, ruhun terbiyesine, kalbin kötülüklerden arınmasına seyri suluka, manevi zevklere yönelik mes’elelerden bahseder. Tasavvuf: “Kulun kalbini Mevla’ya raptetmesi, Allah’tan başkasından alakayı kesmesi.” Diğer bir tarife göre tasavvuf: şeriatin edep kuralları ile zahiren ve batınen süslenmenin neticesi olarak insanda tecelli eden feyzin kemalatı olan bir haldir.                                      "Ömer Nasuhi Bilmen Muvazzah İlmi Kelam"

Tasavvufi Sırlı Bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz!

ÇIKMIŞ KİTAPLARIM;


  Allah Aşkı Kutbül Aşk Kitabı

RESİME TIKLAYIP ULAŞABİLİRSİNİZ

El-Aziz İrfan Ocağı - Muhammed Bedri Hüdayi Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir?  Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir?
Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf TasaTasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Nedir?vvuf Tasavvuf Tasavvuf  Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf Tasavvuf



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski