"Bu Kapı Yokluk Kapısıdır, Varlık Elbisesi İle Girilmez. Varmısın Ki, Yok Olmaktan Korkuyorsun. Yokluğu Görünce Yüz Çevirme Allah Aşkı Yokluk İe Bulunur!" (El-Aziz İrfan Ocağı)

Nefsi Bilmek ve Nefsin Kötü Hasletleri

Nefsi Bilmek ve Nefsin Kötü Hasletleri

Ey Kardeşim! Allah’u Teâla seni nefsini bilelerden eylesin Bilesin ki, “Nefsini bilen, Rabbini bilir.” (Hadis-i Şerif) Kendisinin fani olduğunu bilen, Rabbisinin baki olduğunu bilir. (Hallac-ı Mansur Hz.)

Nefsimi kâinattaki her şey ile karşılaştırdım. Hakikatte her şeyi her varlığı, her mahlûku daha üstün ve daha hoş gördüm. O hale geldim ki nefsim ile varlıklardan her hangi biri arasında kıyas yaparak düşündüm kendimi aşağı ve aciz gördüm. Bu benim içimdeki her türlü kir ve pası temizledi. Kâinatta ne varsa hepsinden fayda gördüm. Fakat nefsimden hiçbir fayda görmedim. (Şah-ı Nakşibendi Hz.)

Kapımıza gelen her kim ki nefsini şeytandan ve firavundan aşağı bilmezse, bu kapıdan istifade demez. (Şah-ı Nakşibendi Hz.)

Bu tarikatte kendi vücudunu nefy edip nefsini görmemek büyük başarı olup Allah’a vasıl olmanın ve kabul edilmenin sermayesidir.

Bu mekânda sarı yüz ve eski elbise ararlar. Atlas ve ipeğinpazarı burası değildir. (Şah-ı Nakşibendi Hz.)

“Bu kapı yokluk kapısıdır, varlık elbisesi ile girilmez.” (Üftade Hz.)

“Oruç bana mahsustur. Onun karşılığını ben veririm.” (Hadis-i Kutsi) Hakiki oruca işaret vardır, bu ise masivayı Allah’u Teâla’dan başka her şeyi terk etmektir. (Şah-ı Nakşibendi Hz.)

Yirmi yıldır rengim ve sıfatım yoktur. Biri beni bilmek isterse hala rengim ve sıfatım yoktur. (Şah-ı Nakşibendi Hz.)

Nefsi bir yerde hapsedip ekmek ve su vermeyeceksin ve nefsin o hale gelecek ki, sana serkeşlik etmeyip boyun eyecek. (Şah-ı Nakşibendi Hz.)

Bu yolda bana en büyük yardım zilletten oldu. (Şah-ı Nakşibendi Hz.)

Nefislerinizi kınayın, çünkü nefsini kınamasını bilen onun hile ve mekrini bilir. (Şah-ı Nakşibendi Hz.)

“Eziyet veren şeyi yoldan uzaklaştırmak imandandır.” (Hadis-i Şerif) Eza “Nefis” yolda Hak yol olan tarikattır. (Şah-ı Nakşibendi Hz.)

Nefse hakkını verin hazzını vermeyin! Hazzını vermek ateşe odun atmak gibidir!

Nefis ancak şeyhin gölgesi (rabıtası) ile ölür (Terbiye olur).

Nefsin kötü hasletleri:

Münazaa: Çekişme.

Tuğyan: Azgınlık, diklenme.

İba: Yüz çevirme, yük almama.

İnkâr: Emirleri inkâr

Nefsin mertebeleri:

Nefsi emmare: Kötülüğü emreden nefis

Nefsi levvame: Günah işleyince pişman olan kendini kınayan nefis.

Nefsi mülheme: Kalbine Mevla’dan ilham gelen

Nefsi mutmaine: Münazaa, iba, tuğyan, inkâr kendinden gide nefis.

Nefsi radiye: Rabbinden razı olan nefis

Nefsi mardiyye: Kendisinden razı olunan nefis

Nefsi kâmile safiye: Bütün kemal sıfatlarla sıfatlanan nefis

Kalbini safiyetini elde etmeye çalış (kalpte masiva kalmaması) bunu kısa süre içinde elde edersin, nefis de kalbe tabi olarak hemen ıslah olup hemen temizlenir tezkiye halini bulur.  (M. Arabi Hz.)

“Kalplerinde maraz vardır.” (Bakara 10) ayeti kerimesiyle işaret edildiği gibi kalplerinde maraz olan kimselere ibadet ve taat asla fayda vermez, hatta zarar verir. (Mahmud Efendi Hz.)

“Hastaya şeker vermek günah olur. Çünkü ona acı ilaç fayda verecektir.” (Sadi-i Şirazi Hz.)

Riyazat: Nefsin arzularını yapmamaktır.

Mücahade: Nefsin istemediği (İbadet, Az yemek, Az uyumak, Az konuşmak gibi) şeyleri yapmaktır.

“Mücahade” gönle gaflet arız oldukta giderip huzuru getirmek ve ihsan zaten bu müşahadenin ismi olur. (İmam Efendi Hz. Mek.)

Riyazat sayesinde nefis her hangi bir yiyecek vb. aşırı hız göstermez. Hırs görürse o şeyde sakıncalı bir durum vardır haram veya şüpheli gibi.

Az yiyip, Az içip, Az uyuyup, İhtiyaç ölçüsünde konuşup, Halktan tamamen kopmadan, hayvani gıdaları tamamen kesmeden kendini sıfır görüp başkalarının en küçük iyiliklerini büyük görüp kendi üzerinde görünen bütün olumlu özellikleri, Allah’tan bilip, mürşidinin eserlerini okuyup, zikrini aksatmadan yapıp, ibadetlerinde sürekli derinleşerek, nefsi arzularına devamlı muhalefet ederek riyazet gerçekleşir. “Nefse hiç göz açtırmayın, ona acımayın bu yolda öleceksin deyin, şu da var ki zamanında istiratınızı ediniz, kendinize gereken gıdayı alınız.” (Mahmud Efendi Hz.)

“Âlemi onu icad edene terk et.” (Muhyiddin-i Arabi Hz.)

Nefsi Bilmek ve Nefsin Kötü Hasletleri

ÇIKMIŞ KİTAPLARIM;


  Allah Aşkı Kutbül Aşk Kitabı

RESİME TIKLAYIP ULAŞABİLİRSİNİZ

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski