"Bu Kapı Yokluk Kapısıdır, Varlık Elbisesi İle Girilmez. Varmısın Ki, Yok Olmaktan Korkuyorsun. Yokluğu Görünce Yüz Çevirme Allah Aşkı Yokluk İe Bulunur!" (El-Aziz İrfan Ocağı)

Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır?

RAMAZAN-I ŞERİF AYI NELER YAPILIR ? BAŞLANGICI (RAMAZAN 1)   

“Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan’ın gecelerini ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.”

Ramazan'da Gün Gün Kılınacak Namazlar

Ramazan’da Teravih ve Vitir namazından sonra evde kılınacak çok faziletli nafile namazlar bulunur. Ramazan-ı Şerifin ilk günü ile ilgili ise şöyle rivayet edilmiştir: “Ramazan-ı Şerif’in ilk gününde dört rekât kılar. Her rekatta bir Fatiha ve beş kere Ayetü’l-Kürsi okur. Namazdan sonra da bir kere Ayetü’l-Kürsi okur.” Gün gün kılınacak namazlarla ilgili ise rivayetlerin zayıf olduğunu belirterek, faziletli amelleri çoğaltmak maksadıyla kılınabilecek namazları şöyle sıralayabiliriz:

Birinci Gün 4 Rekat: her rekatta Fatiha Suresinden sonra 15 defa İhlas Suresi

İkinci Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 20 defa Kadir Suresi

Üçüncü Gün 10 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 50 defa İhlas suresi

Dördüncü Gün 8 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 20 defa Kadir suresi

Beşinci Gün 2 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 50 defa İhlas suresi ve namaz bittikten sonra 100 salavat

Altıncı Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra Mülk Suresi okunur

Yedinci Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 13 defa Kadir Suresi

Sekizinci Gün 2 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden Sonra 10 defa İhlas Suresi ve namaz bittikten sonra 1000 defa Subhanallah

Dokuzuncu Gün 6 Rekat: (Akşam ve Yatsı namazı arasında kılınır) Her rekatta Fatiha'dan sonra 7 defa Ayete'l Kürsi ve namaz sonrası 50 salavat

Onuncu Gün 20 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 30 defa İhlas Suresi

On Birinci Gün 2 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 20 defa Kevser Suresi

On İkinci Gün 8 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 30 defa Kadir Suresi

On Üçüncü Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatih Suresinden sonra 25 defa İhlas suresi

On Dördüncü Gün 6 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 30 defa Zilzal Suresi

On Beşinci Gün 4 Rekat: İlk 2 Rekatta Fatiha'dan sonra 100 İhlas; Sonraki 2 Rekatta ise Fatiha'dan sonra 50 İhlas Suresi

On Altıncı Gün 12 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 12 defa Tekasür Suresi

On Yedinci Gün 2 Rekat: Fatiha'dan sonra istediği bir sure, ikinci rekatta Fatiha'dan sonra 100 defa İhlas ve namaz sonrası 100 defa "La İlahe İllallah" zikri

On Sekizinci Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 25 defa Kevser Suresi

On Dokuzuncu Gün 50 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 1 defa Zilzal Suresi

Yirminci Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra hangi sure okunmak istenirse okunabilir

Yirmi Birinci Gün 8 Rekat; Fatiha'dan sonra hangi sure okunmak istenirse okunabilir

Yirmi İkinci Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra hangi sure okunmak istenirse okunabilir

Yirmi Üçüncü Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra hangi sure okunmak istenirse okunabilir

Yirmi Dördüncü Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra hangi sure okunmak istenirse okunabilir

Yirmi Beşinci Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra 10 defa İhlas suresi

Yirmi Altıncı Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra 100 defa İhlas suresi

Yirmi Yedinci Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra Mülk Suresi, eğer bu mümkün olmazsa 25 defa İhlas Suresi

Yirmi Sekizinci Gün 6 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 100 defa Ayete'l Kürsi, 100 defa İhlas, 100 defa Kevser ve namazdan sonra 100 salavat

Yirmi Dokuzuncu Gün 2 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 20 defa İhlas suresi

Otuzuncu Gün 12 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 20 defa İhlas ve namazdan sonra 100 salavat

Ramazan Ayının İlk Gece Namazı

Ramazan’da gece namazları çok faziletli ve sevaptır. Özellikle her gece kılınan Teravih namazlarıyla birlikte Ramazan ayının ilk gece namazı bulunur. Ramazan’ın 2 rekatlık, Fetih Suresi ile kılınan ilk gece namazını isterseniz akşam ile yatsı arası isterseniz de Teravih namazından sonra yada teheccüdde kılabilirsiniz. Ramazan-ı Şerif gecelerini ihya ile ilgili bir rivayette şöyle gelmiştir: “Ramazan ayının ilk gecesinde nafile bir namazda Fetih Suresi (İnna Fetahna) Süresini okuyan kişi, o sene tüm âfetlerden korunur.” Fetih Suresini ezbere bilmeyenler ilk rekatta Fatiha Suresi ardından 50 İhlas Suresi, ikinci rekatta Fatiha Suresi 50 İhlas Suresi şeklinde kılabilir.

Ramazan Ayının 2. Gecesi Namazı

Ramazan'ın 2. gecesi 2 rekat namaz kılan kişinin "Ramazan boyunca tuttuğu oruçların kabul edileceği" müjdesi verilmiştir. Bu namaz sahura kalkınca kılınan nafile 2 rekatlık bir namazdır. Teheccüd namazı olarak da kabul edilmektedir.

Ramazan Ayının 21. Gecesi Namazı

Rivayete göre; Ramazan ayının 21. gecesi (30 Mart 2024 Cumartesi'yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece) kılınacak namazdır. Bu namaz hakkında şöyle müjde verilmiştir: “Her kimse bu gecede, her rekatında 1 Fatiha ile 5’er kere Felak ve Nas Surelerinin okuyarak 2 rekat namaz kılsa, o kimseye gelecek yıla kadar kötü nazar isabet etmez ve rızkı bereketli olur. O sene içerisinde ölürse şehit olarak ölmüş olur.”

Ramazan Ayının 30. Gecesi Namazı

Ramazan-ı Şerif’in son gecesi olan bu gece aynı zamanda Arefe gecesidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) buyurur ki; “Bu gecede bir kimse her rekatında 1 Fatiha 10 İhlas, 10 Felak, 10 Nas okuyarak iki rekat namaz kılsa, o kimsenin şu üç türlü büyük haceti kabul olunur; 1)Tâ’atleri makbûl olur, 2)Dünyâdan îmân ile gider, 3)Kitâbı sağ tarafından verilir.”

Ramazan Ayında Çekilecek Tesbihler

Ramazan-ı Şerif ayı, zikir ayıdır. Bu ayda zikredenlere, diğer aylara nazaran daha çok sevap verilir. Nitekim İbrahim en-Nehai (Rahimehullah) şöyle buyurmuştur: “Ramazan-ı şerifteki bir oruç, bin oruçtan, bir tesbih, diğer aylardaki bin tesbihten, bir rekât diğer aylardaki bin rekâttan üstündür.” (Süyûtî, ed-Dürrü’l-mensûr, 2/228)

Ramazan ayının 1 ve 10. Günleri arasında günde 100 defa Ya Erhamerrahimin tesbihi çekilir. Bu tesbih (Ey iman edenlerin en merhametlisi) anlamına gelir.

Ramazan ayının 11 ve 20. Günleri arasında günde 100 defa Ya Gaffarez Zünü tesbihi çekilir. Bu tesbih (Ey günahları bağışlayan) anlamına gelir.

Ramazan ayının 21 ve 30. Günleri arasında günde 100 defa Ya Atikarrikab tesbihi çekilir. Bu tesbih (Ey iyileri koruyan) anlamına gelir.

Ramazan İtikaf Nedir ve Nasıl Yapılır? Tüm Detaylar

İtikaf, kişinin manevi derinleşmesine katkıda bulunan bir ibadet şeklidir. İtikaf nedir diye incelendiğinde İslam geleneğinde belirli bir süre boyunca ibadet, dua ve zikir amacıyla belli bir yerde kalmayı ifade eden bir uygulamadır. Ramazan İtikafı ise özellikle Ramazan ayında, bu mübarek ayın son 10 gününde gerçekleştirilen bir ibadet şeklidir. İtikaf, Müslümanların Allah'a (c.c) daha yakın olmaya çalıştığı bir zaman dilimidir. İtikaf süresince bir kişi, bir cami, mescid veya ev gibi belirli bir mekânda kendisini ibadete adamakta ve dünya işlerinden uzaklaşmaktadır. İtikafın temel amacı, Allah'a (c.c) yaklaşmak, manevi temizlik yapmak ve Ramazan'ın son günlerinde özellikle Kadir Gecesi'ni daha yakından hissetmektir. İtikaf nasıl yapılır? İtikafın nasıl yapılacağına dair genel kurallar şunlardır:

Mekan Seçimi: İtikafın gerçekleştirileceği yer genellikle bir cami, mescid veya özel bir odadır. İtikaf süresince kişi, bu mekândan ayrılmaz.

Niyet: İtikaf yapmaya niyet etmek önemlidir. İtikaf sırf Allah'ın rızası için yapılmalıdır.

Süre: Ramazan İtikafı genellikle son 10 gün boyunca yapılır. Ancak kişi, bir gün bile olsa niyet ederek itikafa girebilir.

İbadetler: İtikaf süresince Kur'an okuma, dua, zikir, namaz, tesbih çekme gibi ibadetlere ağırlık verilir. Aynı zamanda oruçlu olmak da önemlidir.

Dünya İşlerinden Uzak Durma: İtikaf süresince dünya işleriyle meşgul olunmamalıdır. Telefon, internet gibi dış dünya ile iletişimi kesmek gerekir.

Sadaka: İtikaf süresince sadaka vermek, iyilik yapmak ve insanlara yardımcı olmak da teşvik edilen davranışlardır.

Günlük İnceleme: İtikaf süresince kendi davranışlarını değerlendirmek, günahlardan kaçınma ve manevi gelişim için zaman ayırmak önemlidir.

İftar Yemeği Vermenin Fazileti

İslam dininde iftar yemeği vermenin birçok fazileti bulunmaktadır. İftar sofrasını diğer insanlarla paylaşmak, dini ve toplumsal değerleri güçlendir. Dünyanın öbür ucundan Türkiye'deki bir Müslüman ile kalpten kalbe kardeşlik köprüleri kurulur. Bir Müslüman'ın imkanları dahilinde ihtiyaç sahiplerini doyurmaya bizzat gayret etmekle birlikte, toplumda bu değerli görevin yerine getirilmesi için de gayret göstermesi çok faziletli bir davranıştır. Gıdaya ihtiyaç duyan Afrika'daki 7'den 70'e herkese yapılacak olan yemek ikramı en anlamlı bağışlardan bir olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Nitekim iftar verme ile ilgili ayetler vardır ve Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:

“…Artık ondan hem kendiniz yiyin, hem de yoksula, fakire yedirin.” (el-Hac, 28)

“Yoksulu yedirmeye birbirinizi teşvik etmiyorsunuz!” (el-Fecr, 18)

Ayrıca iftar verme ile ilgili hadisler bulunmaktadır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Hastayı ziyaret edin, aç olanı doyurun, esiri kurtarın!” (Buhârî, Cihâd 171, Et’ime 1, Nikâh 71, Merdâ 4)

Ramazan Bayramı Namazı Nedir?

Ramazan Bayramı namazı, İslam dünyasında büyük bir sevinç ve maneviyatla kutlanan Ramazan ayının sona ermesiyle kılınan özel bir namazdır. Ramazan Bayramı, Arapça’da “Şevval ayının başı” anlamına gelen ‘Eid al-Fitr’ olarak da bilinir. Bu bayram, Müslümanların bir ay boyunca oruç tuttukları Ramazan ayının bitimini işaret eder ve İslami takvime göre Şevval ayının ilk gününe denk gelir.

Ramazan Bayramı Namazı Ne Zaman Kılınır?

Ramazan Bayramı namazı, sabah namazından sonra, güneşin doğuşundan yaklaşık 15-20 dakika sonra kılınır. Bu namaz cemaatle camide kılınır ve bayram namazının kılınış şekli genellikle her İslami mezhepte biraz farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak iki rekât olarak kılınır ve her rekâtta ekstra tekbirler (Allahu Ekber demek) getirilir.[1]



[1] https://www.iddef.org/ramazan-ayi-namazi

Ramazan- Şerif Ayı neler yapılır

Diğer İslami Kitaplara Göz At!

ÇIKMIŞ KİTAPLARIM;


  Allah Aşkı Kutbül Aşk Kitabı

RESİME TIKLAYIP ULAŞABİLİRSİNİZ

El-Aziz İrfan Ocağı - Muhammed Bedri Hüdayi Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır? Ramazan- Şerif Ayı Neler Yapılır?

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski