"Bu Kapı Yokluk Kapısıdır, Varlık Elbisesi İle Girilmez. Varmısın Ki, Yok Olmaktan Korkuyorsun. Yokluğu Görünce Yüz Çevirme Allah Aşkı Yokluk İe Bulunur!" (El-Aziz İrfan Ocağı)

Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?

ZİLHİCCE İLK 10 GÜNÜ VE AREFE GÜNÜ NELER YAPILIR?

Zilhicce ayı haram yani hürmete layık ay olması ve kurban ile hac vazifesini içinde bulundurması hasebiyle çok kıymetlidir. Zilhicce orucu ise Peygamber Efendimizin (S.A.V) hiç terk etmediği bir ibadettir. Zilhicce’nin ilk on günündeki ameller, sene içerisindeki diğer bütün günlerden üstündür. 19 Haziran 2023 Pazartesi günü başlayacak olan 1 Zilhicce 1444 ibadetlerinin fazileti ile bilinen bereketli bir aydır. Peki, Zilhicce ayı nedir diye baktığımızda karşımıza çıkan en değerli ibadetlerden biri olan Zilhicce ayı orucu nedir, nasıl tutulur ve faziletleri nelerdir?

Zilhicce Ayı Orucu Nedir?

Zilhicce ayı özellikle ilk on gününde fazileti büyük ibadetleri kendisinde barındırır. Bu ayın ilk on günü yapılan amellerin üstünlüğü fazladır. Zilhicce’nin ilk on günü tutulan oruca Zilhicce orucu denir. Bu on gün içinde tutulan oruç sayısı 9 gündür. Kurban Bayramında oruç tutulmaz. Ayrıca bu günler içinde Tevriye ve Arefe günü orucu bulunur. Yevm-i Terviye (Terviye günü): Zilhicce'nin 8'nci günüdür (26 Haziran 2023 Pazartesi). Hacıların, bu gün sabah namazını Mekke'de kılıp güneş doğduktan sonra Mina'ya çıkmaları ve geceyi Mina'da geçirmeleri sünnettir. İbn-i Abbas (r.a)‘dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulüllâh (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Terviye (Zilhiccenin sekizinci) gününün orucu, bir seneye, Arefe gününün orucu ise, iki seneye keffarettir.” Arefe günü ise 27 Haziran 2023 Salı günüdür. “Ebu Katade (r.a) şöyle demiştir: Rasulüllah (S.A.V)’in: “Arefe günü orucu geçen seneyle, gelecek seneye keffarettir.” buyurduğunu işittim. Öte yandan Zilhicce ayının Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerinde üç gün oruç tutulur. Enes İbn-i Malik’ten (r.a) rivâyete göre Rasulüllah (S.A.V) Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Her kim herhangi bir haram aydan Perşembe, Cuma, Cumartesi, olmak üzere üç günü oruçlu geçirirse, kendisine (tuttuğu her güne karşılık) iki sene, (başka bir rivayette) yedi yüz sene, (diğer bir rivayette ise) dokuz yüz sene ibadet (sevabı) yazılır”

Zilhicce Ayı Orucu ve Arefe Günü Orucunun Faziletleri Nelerdir?

Zilhicce’nin ilk on gününü ibadetle ihya etmek ve özellikle ilk on gün oruçlarını tutmak çok sevaptır. Zilhicce orucu ve arefe günü orucunun faziletini Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’den (S.A.V) nakledilen hadis-i şeriflerinden öğrenebiliriz.

Ebu Hureyre’den (r.a) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulüllah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Allah’ın Kendisine ibadet edilmesini en çok sevdiği günler, Zilhiccenin (ilk) on (günü)dür. Onlardan her bir günün orucu, bir senenin orucuna, her bir gecenin kıyamı da, Kadir gecesinin kıyamına denktir.” (Tirmizî, Savm:52, No:758, sh:224)

Hz. Ayşe’den (r.a) ( gelen bir rivayete göre; “Zilhiccenin her bir gün orucuna karşı, yüz köle azadı, yüz deve kurbanı ve Allah yolunda cihada yüz at bağışı sevabı vardır.” (Geylani, el-Gunye 2/39)

Hafsa (Radıyallâhu Anhâ) validemizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Hz. Muhammed (S.A.V) dört şeyi hiç terk etmezdi: Zilhicce’nin ilk on gününün orucu, Aşura orucu, Her aydan üç gün orucu, Sabahın iki rekât sünneti.”(Geylani, el-Gunye 2/39)[1]

Hak Dostları Arefe günü şu duayı yapmayı tavsiye etmişlerdir. Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- Arefe gününde en ziyâde şöyle derlerdi:

لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ. لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

Okunuşu: "La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey’in kadîr." şeklinde okunur.

Anlamı: “Allah’tan başka ilâh yoktur, yalnız O vardır ve hiçbir şerîki yoktur. Mülk O’nundur ve hamd de O’na mahsustur. Bütün hayırlar O’nun elindedir ve O her şeye kâdirdir.” (Mahmud Sami Ramazanoğlu, Dular ve zikirler)

Teşrik Tekbiri Getirmek

Kurban Bayramı’nın Arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, 23 vakitte, yalnız başına veya cemaatle kılınan farz namazların arkasından birer defâ:

اَللّٰهُ اَكْبَرُ اَللّٰهُ اَكْبَرُ لۤا اِلٰهَ اِلاَّ اللّٰهُ وَاللّٰهُ اَكْبَرُ اَللّٰهُ اَكْبَرُ وَلِلّٰهِ الْحَمْدُ

Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd.”

diyerek tekbîr getirmek, erkek-kadın, imam-cemaat, mukîm-misâfir her müslümana vâciptir. Buna teşrîk tekbîrleri denir. (Muvatta, Hac, 205)

Anlamı: “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur” anlamına gelir.

Kabir Ziyaretinde Bulunmak

Hak Dostları Arefe günü veya Bayram günleri kabir ziyaretlerinde bulunmayı ihmal etmemişlerdir.

Fahr-i Kâinât -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, kendileri sık sık kabir ziyaretlerinde bulundukları gibi, ashâbını ve ümmetini de bu konuda şu sözleriyle teşvik etmişlerdir:

“…Kabirleri ziyâret etmek isteyen ziyâret etsin. Çünkü kabir ziyâreti bize âhireti hatırlatır.” (Tirmizî, Cenâiz, 60)

Sadaka Vermek

Bu mübarek günlerde muhtaçları sevindirmek onları unutmamak icab eder.

Asr-ı saâdette bayrama; infak, ikram ve sadakalarla hazırlanılır; bayram, Allah için yapılan fedâkârlıklarla karşılanırdı. Zira hakîkî bayrama nâil olabilmenin, mahzun gönüllere de bayram neşesi verebilmekten geçtiği, çok iyi bilinirdi.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:Kim, helâl kazancından bir hurma kadar sadaka verirse, - ki Allah, helâlden başkasını kabul etmez - Allah o sadakayı kabul eder. Sonra onu dağ gibi oluncaya kadar, herhangi birinizin tayını büyüttüğü gibi, sahibi adına ihtimamla büyütür.” (Buhârî, Zekât 8; Tevhîd 23; Müslim, Zekât 63, 64)

İstiğfar ve Dua Etmek

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:Allah’ın, cehennemden en çok kul azat ettiği gün, arefe günüdür.” (Müslim, Hac 436)

Amr b. Şuayb’ın, babası aracılığıyla dedesinden rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Duaların en hayırlısı arefe günü yapılan duadır.” (Tirmizî, Deavât, 122)

Tefekkür Etmek

İnsanoğlunu mânevî zirvelere götürecek en büyük vâsıtalardan biri de, sükutun derinliklerine dalarak hakîkati tefekkür etmektir. Arefe günü hacılar Arafat’a çıkar ve vakfeye durur. Arafat, kabirden kıyâmet sabahına kalkışı ve fevc fevc mahşer meydanında toplanışı düşünmeli ve tefekkür etmeliyiz. Ayrıca Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail -aleyhimüsselâm-‘ın kurbanda yaşadıklarını hatırlamalı kendimizi Kurban iklimine hazırlamalıyız.[2]



[1] https://www.iddef.org/zilhicce-ayi-orucu

[2] https://www.islamveihsan.com/arefe-gunu-yapilacak-dua-ve-ibadetler.html


Diğer İslami Kitaplara Göz At!

ÇIKMIŞ KİTAPLARIM;


  Allah Aşkı Kutbül Aşk Kitabı

RESİME TIKLAYIP ULAŞABİLİRSİNİZ

El-Aziz İrfan Ocağı - Muhammed Bedri Hüdayi Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?  Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır? Zilhicce İlk 10 Günü ve Arefe Günü Neler Yapılır?

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski