"Bu Kapı Yokluk Kapısıdır, Varlık Elbisesi İle Girilmez. Varmısın Ki, Yok Olmaktan Korkuyorsun. Yokluğu Görünce Yüz Çevirme Allah Aşkı Yokluk İe Bulunur!" (El-Aziz İrfan Ocağı)

Sağlıklı Kalmanın Altın Kuralları

DEĞERLİLİK HİSSİNE ULAŞMAK

Başkalarına da faydalı olmak için ilk önce kendinize değer verin! Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin, sevin ve kimseyle mukayese etmeyin! Asla kusursuz bir insan olmaya çalışmayın! Değerliliği karşı tarafın bakışlarında ve sözlerinde değil kendi içinizde arayın! Başkalarına hoş görünmek için şirinlik ve fedakârlık yapmayın. Yapmak zorunda olduğunuzu düşünmeyin! Duygusal anlam taşıyan hiç bir şeyin başarı veya başarısızlık şeklinde performansını ölçmeye çalışmayın! Asla bir eleştiri, öneri ya da teklif karşısında yetersizlik duygusuna kapılmayın! Size yapılan eleştirileri reddedilmişlik olarak algılamayın! Dünyada hiçbir zaman yalnız olduğunuzu düşünmeyin! Mükemmeli değil, her zaman elinizden geleni yapın! İyi insan olun ama bunu kanıtlamak için uğraşmayın! Kimse için ön yargı taşımayın ve herkese içinizden geldiği gibi davranın! Haklı olmak yerine mutlu olmaya çalışın! Anlamanın ve dinlemenin konuşup üste çıkmaktan daha önemli olduğunu unutmayın! Başkalarınca beğenilmek ve takdir edilmek beklentisi taşımayın! Hiç kimsenin sevgisine muhtaç olmayacak kadar kendinizi sevin! Çevrenizdeki insanların hareket ve davranışlarını denetlemeyin! Hiç kimsenin beyninden geçenleri okumaya ve yorumlamaya kalkışmayın! Kimsenin de sizin beyninizi okumasını beklemeyin! Sizin doğrunuz başkasının doğrusu olmayabileceğini bilin! Karşınızdakini değil önce kendinizi değiştirmeye çalışın! Siz değiştiğinizde bütün her şey değişeceğine inanın! Bu konuda Mevlana Hazretleri şöyle buyurmuştur, Dün akıllıydım dünyayı değiştirmek istedim, bugün ise bilgeyim kendimi değiştirdim. Geçmiş üzüntüsü taşımayın, Mevlana Hazretleri şöyle buyurmuştur, Asla geçmişte yaşamayın, daima geçmişten ders alın! Hata yapmaktan korkmayın, hatalar büyük tecrübelerdir. Bu konuda Yunus Emre Hazretleri şöyle buyurmuştur, Hiç hata yapmayan insan, hiçbir şey yapmayan insandır ve hayatta en büyük hata kendini hatasız sanmaktır. Mevlana Hazretlerinin şu sözünü de unutmayın, Beden yumurtası içinde harika bir kuşsun sen yumurtanın içinde kaldığın sürece uçamazsın. Eğer beden kabuğunu kırarsan kanatlarını çırpacak ve ruhu kazanacaksın.

KABULLENMEK

Tüm olumsuzluklara rağmen herkesi ve her durumu olduğu gibi kabullenin. Kabullenmek sağlıklı ruh hali için olmazsa olmazıdır. Ruh sağlığımız, hava durumu gibi, inişler ve çıkışlar olağan olduğu unutulmamalıdır. Karşımıza çıkabilecek sorunlar bazen bizim için öğretici bazen ise doğru yolda gitmediğimizin işaretçisi olabilirler. Tüm olumsuzluklar karşısında yenik hissetmek yerine, onları bizi geliştiren araçlar olarak görmek, kabullenmek iyi gelecektir. Kendinizi iyi tanıyın, başkaları ile kendinizi kıyaslamayın. Her zaman sizden iyi veya kötü durumda birileri vardır. Sizden iyi durumdaki ile kıyaslarsanız üzülürsünüz. Kötü durumda biri ile kıyaslarsanız kendinizi beğenirsiniz. Bu da ruh halinizi olumsuz etkiler. Şükür edin, şükür huzurunuzu artırır. Günlük olarak şükretme pratiği yapmak, iyimserlik ve pozitif duyguları artırmanın etkili bir yoludur. Her gün küçük veya büyük şeyler için şükretme alışkanlığı edinerek, yaşamınızdaki olumlu yönleri fark etmek ve değerini takdir etmek mümkün olacaktır. Şükretme pratiği yapmak, stresi azaltır, zihinsel sağlığı güçlendirir ve genel mutluluğu artırır. Stres faktörlerini azaltın. Stresli ortamlardan uzak durun. Şikâyet etmekten vazgeçip çözüm arayın. Unutmayın şikâyet sıkıntıları daha da artırır. Olumlu ve pozitif düşüncelere sahip olun. Günlük olarak pozitif ifadeleri tekrarlayarak, zihninizde olumlu bir iç ses oluşturabilir ve kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz. Olumlu düşünceler, olumlu duyguları canlandırarak, kişilerin daha iyi hissetmesini sağlar. Mevlana Hazretlerinin de şu sözünü unutmayın, güzel düşünen, güzel görür, güzel gören hayattan keyif alır.

AF ETMEK VE İÇ HUZURU YAKALAMAK

Sizi kıranları af edin. Sizin kendi vaktinizden çalarak olumsuzluğa odaklanmanıza neden olmaması ve ruh halinizi olumsuz etkilememesi için yapabileceğiniz en yararlı davranış affetmektir. Anı yaşamaya çalışın. Geçmiş üzüntüsü ve gelecek kaygısı çekmeyin. Allah’a güvenin, O işlerimi en güzel şekilde halleder diye düşünün. Böylelikle anda kalmaya çalışın. Günlük olarak birkaç dakika ayırarak, zihinsel sağlığı güçlendirmenin etkili bir yolu olan, hu zikri çekerek zihinsel farkındalık egzersizleri yapın. Derin Nefes Egzersizleri yapın. Stresle başa çıkmanın etkili yollarından biri derin nefes egzersizleridir. Derin ve yavaş nefes alıp vermek, vücudu sakinleştirir ve stres seviyelerini azaltır. Burnunuzdan nefes alırken beşe kadar sayın, nefesi içinizde beşe kadar sayarak tutun, sonra ağzınızla “hu” diyerek beşe kadar sayarak nefesi verin, beşe kadar sayarak nefes almadan durun. Bu şekil günlük üç kere yapın. Bu egzersizi günlük rutininize dâhil ederek, stresli durumlarda daha sakin ve odaklanmış olabilirsiniz. Namaz kılın. Zihni ve bedeni rahatlatmanın ve stresle başa çıkmanın en etkili yöntemidir. Düzenli olarak namaz kılanlar, zihinsel ve duygusal dengeyi sağlar ve stresi azaltırlar. Ruh halimi nasıl düzeltebilirim sorusunun bir paketten oluşan kapsamlı bir cevabı olduğunu fark etmek gerekiyor. Burada anlattığımız tüm teknikleri yavaş yavaş hayatınıza sokmaya başladığınızda, olumlu etkilerini de görmeye başlayacaksınız.

AN’I YAŞAMAK VE SAĞLIKLI YAŞAM


Zihninizi boşaltmak, duygularınızı tanımak ve mevcut anın farkında olmak, stresi azaltır ve ruh sağlığınızı destekler. Basit bir aktiviteye yoğunlaşmak bile anın tadını çıkarmanızı ve kafanızı boşaltmanızı sağlar. Duvarlara anı yaşamanızı sağlayacak resimler asın. Görsel olarak rahatlatıcı tasarımlardan seçmeye özen gösterin. Yemyeşil bir orman manzarası veya uçsuz bucaksız bir okyanus görüntüsü, içsel huzura ihtiyaç duyduğunuz yatak odanızda veya çalışma masanızın üzerinde yer bulacaktır. Dişlerinizi fırçaladığınız iki dakika boyunca elinizin hareketlerine ve ağzınızda oluşan hisse odaklanmaya çalışın. Düzenli uyuyun. Kafeinli içecek içmeyin, yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi kesin, yatak odanızı sessiz, karanlık ve hafif serin duruma getirin, başınızı yastığa koyunca bir şey düşünmeyin zikirle meşgul olarak yatın. En geç saat onda uyuyun, unutmayın sağlıklı uyku iyi ruh hali için temeldir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayan dengeli bir beslenme düzeni, zihinsel ve duygusal iyilik halini artırır. Sağlıklı beslenin, sağlığınızı olumsuz etkileyecek hazır gıdalardan uzak durun. Düzenli saatinde yemeğinizi yiyin ama çok yiyerek iç organlarınızı sıkıştırmayın. Her gün yağlı bir balık yiyin. Omega 3 yağları sadece bilişsel düşüşü engellemiyor, aynı zamanda dokosaheksaenoik asit içeriğiyle (DHA) serotonin seviyesini artırıyor. Düşük DHA seviyesi depresyon, bipolar bozukluğu, şizofreni, hafıza kaybı ve Alzheimer ile ilişkilendiriliyor. Dolayısıyla haftada üç kez olmak üzere balık yağı veya Krill yağı takviyelerini diyetinize dâhil etmeyi unutmayın.

YÜRÜYÜŞ VE SEYAHAT YAPMAK

Düzenli egzersiz yapın. Stresle başa çıkmak ve gün içerisindeki olumsuzluklardan uzaklaşmak için en etkili yöntemlerden biri yürümektir. Günlük en az bir saat yürüyün. Doğa yürüyüşleri yapmak, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı destekler. Doğa ile temas kurmak, stresi azaltır, iç huzuru artırır ve ruh halini iyileştirir. Seyahat edin. Ruh sağlığımız monotonluğa karşı son derece hassastır. Dolayısıyla daha iyi bir ruh sağlığı için yapılabilecek aktivitelerden biri de seyahat etmektir. Farklı yerler görmek, yeni alanlar keşfetmek her zaman insan ruhuna hitap eder ve ufkunuz açılır. Bu nedenle aynı yere sıkışıp kalmayın ve hafta sonları kendiniz için küçük kaçamaklar yapmayı, ufak geziler düzenlemeyi, ezberlediğiniz yaşam alışkanlıklarından uzak durmayı deneyin.

İLETİŞİM KURMAK

Sevdiklerinizle iletişim kurun. Başa çıkması zor durumlarda sevdiğimiz birinin yanımızda olduğunu hissetmek bize her zaman iyi gelir. Duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak, anlaşıldığımızı hissetmek iyileştirici bir güce sahiptir. Sevdiklerimizden destek almak ve yardım istemek kişinin zorlu yaşam olaylarıyla olan mücadelesinde büyük öneme sahiptir. Ayrıca sevdiklerinize sarılın, sarılmanın oksitosin seviyesini artırarak kan basıncını düşürdüğünü, kalp atışlarını yavaşlattığını ve stresi azalttığını söylenmiştir. Kendinize Değer Verin. Kişi kendine nezaket ve saygıyla yaklaşmalı ve sürekli öz eleştiri yapmaktan kaçınmalıdır. Hobi edinmeli, hobilere ve yapmaktan keyif alınan aktivitelere zaman ayırmalıdır. Günlük yaşantıda hobi edinen kişiler, stresten uzaklaşarak, kendini keşfeder, öz güvenli olur, eğitim hayatında başarılı olur, iş hayatında karşılaştığı sorunlara hızlı ve olumlu çözümler üretir, sosyal ve aile ilişkileri gelişir.

GERÇEKÇİ HEDEFLER BELİRLEMEK

Yeniliklere açık olun. Her yeniliğin beraberinde zorluklar ve kolaylıklar olabileceğini göz önünde bulundurun ve bu durumlara karşı hazırlıklı olmaya çalışın. Karşılaşacağınız zorluklarla başa çıkmak için daha önce buna benzer zorluklarla nasıl başa çıktığınızı hatırlayın. Gerçekçi hedefler koyun. Ulaşılması zor hedefler belirleyip hayal kırıklığına uğramaktansa, küçük hedefleri adım adım gerçekleştirmek veya gerektiğinde hedef değiştirebilmek, umutsuzluğa ve karamsarlığa iyi geliyor. Sabah uyandığınızda, o gün neler yapacağınızı düşünün. Gerekirse bir liste oluşturun. Bunu haftalık olarak da yapabiliriz. ‘Bu hafta yapacaklarım‘ diye bir başlık oluşturun ve altına maddeleri ekleyin. Yaptıkça işaretleyin. Beklentilerinizi gözden geçirin. Yaşamdan beklentilerinizi, kendinizden beklentilerinizi ve çevrenizdekilerden beklentilerinizi tekrar tekrar gözden geçirin. Koşullara veya şartlara uygun olmayan, sizi yoran, karşılanması zor beklentilerinizi değiştirin. Unutmayın, Her şerde bir hayır vardır. Karanın içindeki beyazı görmeye çalışın. Her zaman bardağın dolu tarafını görün. Diyelim ki maddi sorunlarımız var, bunun büyük bir problem olduğunu düşünüyoruz. Ne yapabiliriz? Bu durumda psikolojisi bozuk olan insan nasıl düzelir? Yazarak. İçinde bulunduğum durum bu, yapmak isteyip yapamadıklarım bunlar, yeteneklerim ve kişisel özelliklerim bunlar, bunları kullanarak bu durum içinde yapabileceklerim bunlar. Bu şekilde bir tablo oluşturup, psikoloji düzeltme teknikleri listesindekileri ekleyerek ruh halimizi ve psikolojimizi düzeltmek için etkili bir yola girmiş oluruz.

HAYATA ANLAM KATMAK

Hayatınızda zevk değil, “Anlam” arayın! Zevk için zaman geçirmek, hiçbir zaman mutluluk seviyenizi arttırmaz. Daha önce yapmadığın bir şeyi yapmak, birine yardım etmek, ruh halinizin düzelmesine yardımcı olur. İyilik yapmak ruhu besler. Bu, birinin ağır paketleri taşımasına yardım etmek veya yabancı birine yol tarif etmek kadar basit bir şey de olabilir. Psikolojinizi düzeltmek için her gün, her hafta veya her ay o zamana kadar hiç yapmadığınız bir şeyi yapın. Yeni bir şey öğrenmek olabilir, birine yardım etmek, yeni bir kitap okumak, ilk kez bir şeyi pişirip yemek veya hiç gitmediğiniz bir yere gitmek de olabilir. Kendinize mutlaka vakit ayırın. Her gün birkaç dakikanızı hobilerinize, iş yerinde de sadece durmaya, dinlenmeye ayırmalısınız. Yapacağınız küçük molalar, zihninizi ve ruhunuzu tazeleyeceği gibi daha az yorulmanızı sağlayacaktır. Yaşamın koşturmacası içinde her gün birkaç kez 3-4 dakika gözlerinizi kapatmak ve dinlenmek bile rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

BAŞKALARININ SİZİN ÜZERİNİZDE KONTROL SAHİBİ OLMASINA İZİN VERMEYİN

Kendinize olan güveniniz yetersizse veya kendi duygu ve düşünceleriniz, değerleriniz net değilse çevrenizdeki kişilerin sizi etkilemesi oldukça kolaydır. Başkalarının sizin üzerinizde güç sahibi olması ve ruh halinizi etkilemesi sizi depresyona itebilecek en büyük olumsuzluklar arasında yer alır. Her bireyin birbirinden farklı olduğunu kabullenmeli, başkalarına göre yaşamaktan kesinlikle kaçınmalı ve kendi doğrularınıza göre tutarlı bir şekilde yaşamalısınız. Bunun yanı sıra başarılı bir insan olmak için çevrenizdeki bireylerin onayını ve takdirini kazanmanın gerekli olmadığını da bilmelisiniz. Elbette yapıcı eleştirilere kulak vermekte ve bunlar arasından size de mantıklı gelenlere yönelik önlem almakta fayda vardır. Fakat kendinize olan inancınız ve kendinize verdiğiniz değer kesinlikle başkalarının sizin hakkınızdaki düşüncelerine bağlı olmamalıdır.

AŞIRI FEDAKÂRLIK YAPMAK

Aşırı Fedakârlık Yaparak Kendinizi Yok Saymayın. Fedakârlık yapmak, iyi niyet göstergesi olduğundan kişi bundan keyif alabilir ve mutlu olabilir. Ancak bu fedakârlıkları aşırıya kaçarak, kendi duygu ve düşüncelerini önemsemeden yapmak ilerleyen dönemlerde bazı sorunlara yol açabilir. Karşı tarafa gösterilen iyi niyetin suiistimal edilmesi halinde, kişi hayal kırıklığına uğrayabilir, çok fazla üzülebilir ve depresyon gibi bazı psikolojik sorunlarla karşılaşabilir. Bu nedenle ruh sağlığını korumanın yolları arasında aşırı fedakârlıktan kaçınmak, insanlara karşı olan beklentileri düşük tutmak ve önceliği kendinize vermek önemlidir. Sizi zorlayacak işlerde Hayır, Demeyi Öğrenin. Hayır demek, kendi ihtiyaçlarınızı ve sınırlarınızı korumanın önemli bir yolu olduğu gibi, stresi azaltmanın ve iç huzuru sağlamanın da etkili bir yoludur. Kendinizi gereksiz yükler altına sokmaktan kaçınarak, zamanınızı ve enerjinizi daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Hayır demek, kendi gereksinimlerinizi ön planda tutmanızı ve kendinize daha fazla özen göstermenizi sağlar.

ZİHNİ GÜÇLENDİRMEK

Okuma ve Öğrenmeyi bırakmayın. Zihinsel sağlığı güçlendirmenin bir diğer yolu da sürekli olarak yeni şeyler öğrenmek ve zihni aktif tutmaktır. Kitap okuma, eğitim kurslarına katılma veya yeni bir hobi edinme gibi aktiviteler, zihinsel olarak uyarıcıdır ve ruh sağlığınızı destekler. Kendinize her hafta yönetilebilir bir risk tanımlayın ve görevi tamamlandığında kendinizi ödüllendirin. Böylelikle güçlü yönlerinizi ortaya çıkarın ve bunları stratejik bir şekilde uygulamaya koyun. Üzüntülerinizi yazın. Olumsuz duyguları ve kaygıları yazmak arındırıcı bir deneyim olabiliyor. Size rahatsızlık veren durumlardan kaçtığınız sürece kaygılarınız artar. Kendinize zorlayıcı bir ortam oluşturun ve düşüncelerinizi kayıt altına alın. Böylece kaygılarınızı mantık çerçevesine oturtabilecek, düşündüğünüz kadar kötü olmadıklarını anlayacaksınız. Kriz takvimi tutun. Kötü ve iyi ruh halinde olduğunuz zamanları takip edip kayıt altına almak davranışsal trendleri tespit edebilmenizi sağlıyor. Mesela ruhsal çöküş bir sosyal aktiviteyle, sorumlulukla veya haftanın belirli bir günüyle bağlantılı olabilir. Bunun gibi davranışsal trendlerin farkına vararak hazırlıklı olabilirsiniz. Sık gördüğünüz bir yere asacağınız takvime haftalık programınızı yazın. Sonra iki farklı renkle iyi ve kötü hissettiğiniz anları işaretleyin. Öncelik Belirleyin.

ZAMAN YÖNETİMİ

Zaman yönetimi, ruh sağlığını korumanın ve yaşamı dengelemenin önemli bir parçasıdır. Günlük olarak yapılacaklar listesi oluşturmak ve önceliklerinizi belirlemek, zamanınızı daha etkili bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Öncelikli görevleri belirleyerek, önemli işlere odaklanabilir ve zamanınızı verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Bir hedef edinin; ancak başarısızlığı kişisel algılamayın. Unutmayın başarılı insanların birçok başarısızlık hikâyeleri vardır. İlham gelmesini beklemeyin yapın. Bazıları, içten bir enerjinin gelmesini, pozitif duyguların gökten falan gelmesini bekler, bu oldukça teslimiyetçi miskin bir kabulleniş durumudur. Şair değilseniz oturup ilham gelmesini beklemeyin. Küçük hedefler için adım atmaya başlayın. Adım attıkça, yaptıkça enerjisi bilinçaltından gelecektir.

TEKNOLOJİ KULLANIMINA SINIRLAMA GETİRİN

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırma, sosyal medyanın depresyona ve kaygıya yol açtığını ortaya çıkarmış. Sosyal medyada sizin bizzat seçtiğiniz, bol rötuşlu görseller özgüvende tahribata neden oluyor. Teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte, sürekli olarak akıllı telefonlarımıza ve bilgisayarlarımıza bağlı kalmak, stres seviyelerini artırabilir ve dengesiz bir yaşam tarzına yol açabilir. Teknoloji kullanımını sınırlamak ve dijital detoks yapmak, ruh sağlığınızı korumanın ve dengeli bir yaşam sürmenin bir yoludur. Telefonunuzu sessize alarak veya belirli saatlerde kullanımını kısıtlayarak, teknoloji bağımlılığını azaltabilir ve daha fazla zamanınızı gerçek hayatta geçirebilirsiniz.

KOKULARDAN FAYDALANMAK

Aromaterapiyi deneyin. Rutgers Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, çiçek kokan bir odada bulunanlar, parfüm kokan veya hiç kokmayan bir odada olanlara göre daha iyi hissediyor.

SADE YAŞAMA GEÇİN

Evinizi sade ve huzurlu hale getirin. Toplu bir ev toplu bir zihin sahibi olmanızı sağlar. 

Sağlıklı Kalmanın Altın Kuralları












 VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR VAHDET-İ UMMAN TASAVVUFİ SIRLAR

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski