"Bu Kapı Yokluk Kapısıdır, Varlık Elbisesi İle Girilmez. Varmısın Ki, Yok Olmaktan Korkuyorsun. Yokluğu Görünce Yüz Çevirme Allah Aşkı Yokluk İe Bulunur!" (El-Aziz İrfan Ocağı)

Bilinci İyileştirmek ve Olumlamak

Bilinci İyileştirmek ve Olumlamak 

Bilinci İyileştirmek, Olumlamak ve İyilemek Yani Pozitif Düşünmek

Sosyal hayatta mantığımızla hareket ettiğimizi zan ederiz lakin çoğunlukla fark etmeden duygularımızla hareket edriz. Bir olayı veya bir kişiyi düşündüğümüzde hemen olasılıkları hesaplarız. Bu olasılıklara kin ve öfkemizi yerleştirir isek, bu olay veya kişi ile karşı karşıya geldiğimizde hemen sinirleniriz. Bunun sebebi daha önce o olaya veya kişiye yüklediğiz olumsuz şeylerdir. 

Mesela bir trafik kazasında bana çarpan adamı şöyle yaparım böyle yaparım dersek o olay sahnesinde daha önce yüklediğimiz o davranışı sergileriz. Kavga etmesek bile gergin oluruz bu da bize olumsuz olarak yansır. Ama aklımıza böyle bir olay geldiğinde olgun bir birey gibi davranacağımızı düşünürsek olay sahnesinde karşı tarafı bile sakinleştiririz. 

Sevmediğimiz birini düşünelim o aklımıza geldiğinde ne yapmak istiyorsak onunla karşılaşınca istem dışı o eylemi yaparız. Yani yapmamız gereken "öfke, kin" gibi düşüncelere olay anında değil ondan önce aklımızdan ve kalpten çıkarmalıyız. Çünkü olay anında matık devre dışı kalır duygular insana hükmeder. 

Olay anında insan düşünemez daha önce düşündüklerini sergiler. Peki çaresi nedir? Derseniz Mevlana Hazretlerinin şu sözünde gizlidir. "Kalp bir bahçe gibidir. Onda mutlaka birşeyler bitecektir. O halde güzel şeyler ekin ki güzel şeyler bitsin!"

İnsan düşünmeden duramaz, düşüncelerimizi mantık süzgecinden geçirir iken onlara duyguda yükleriz. Mantık kar ve zararı düşünür, duygu ise olumlu olarak "sevgi, saygı" olumsuz olarak "öfke ve kin" gibi şeyleri olay veya kişiye yükler. 

Kin ve öfke karşıdan çok bize zarar verir bunu unutmamak lazım. Hep stres ve kaygılı olur insan ve kalbini toplayamaz, sevgiden de mahrum olur. Onun için haklı olmak yerine mutlu olmaya çalışın. Geri çekilmeyi yenilmek değil fedakarlık olarak düşünün. Düşüncenizde şiddete asla yer vermeyin. İnsanlara, hayvanlara, bitkilere kısacası canlı cansız her şeye merhamet gözüyle bakın düşmanınız olsa dahi. Kalbinizi şefkat, merhamet ve yumuşaklık ile doldurun. İncinmeyin ve incitmeyin olur böyle şeyler unutulur gider deyin af etmenin ve ilk adımı atmanın erdem olduğunu unutmayın.

Kalbinizin şefkat, merhamet ve yumuşaklık ile dolması niyeti ile her gün 100 kere Ya Rahman, 88 kere Ya Halim çekin.

Bedri Hüdayi/10.11.2021

Bilinci İyileştirmek ve Olumlamak

ÇIKMIŞ KİTAPLARIM;


  Allah Aşkı Kutbül Aşk Kitabı

RESİME TIKLAYIP ULAŞABİLİRSİNİZ

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski