"Bu Kapı Yokluk Kapısıdır, Varlık Elbisesi İle Girilmez. Varmısın Ki, Yok Olmaktan Korkuyorsun. Yokluğu Görünce Yüz Çevirme Allah Aşkı Yokluk İe Bulunur!" (El-Aziz İrfan Ocağı)

HAFİ KİCK BOKSU

HAFİ KİCK BOKSU

Hafi Kick Boksu: Hafi gizli demektir hızlı, sert görünmeyen yumruk ve tekmelerden oluşur aynı zamanda kendi gücünü göstermeyip karşı taraftan gelecek herhangi bir saldırı anında savunma yapma ve günlük zinde, sağlıklı kalmak için yapılan bir aktivedir. İçerisinde hem Kick Boks, Jeet Kune Do, Muay Thai ve Ata Sporu Güreş tekniklerini bulunduran bir mücadele spor dalıdır. Savunma rakibin saldırılarını bertaraf etmek için geliştirilmiş tekniklerin tümünü kapsamakta, bel hizasından aşağı seviye savunma ve bel hizasından yukarı seviye savunma olarak ikiye ayrılmaktadır. Saldırı ise rakibi kısa sürede etkisiz hale getirmek ve rakipten yeni gelecek saldırı tehditlerine karşı önlem amaçlı yapılabilecek mücadele tekniklerinin tümünü kapsamaktadır. Bel hizasından aşağı seviye saldırı ve bel hizasından yukarı seviye saldırı olarak ikiye ayrılır.

1 HAFİ KİCK BOKSU ANTREMANI KONDİSYON ÇALIŞMASI

Bir Hafi Kick Boksu antrenmanında ortalama 750-1250 kalori harcanmaktadır, antrenmanlar haftada 3 günkondisyon çalışması her gün uygulanmalıdır. Hafi Boksu antrenmanlarının ilk 25 dakikası kültürfizik egzersizleri ve açma germe egzersizlerinden oluşmalıdır, geriye kalan 35 dakikası temel teknikler, maç teknikleri ve müsabık Hafi Boksu tekniklerini kapsamalıdır.

Isınma (Warm Up): Antrenmana başlamadan önce vücudu antrenmana hazırlamak için yapılan koşu ve hareketlerin tamamına ısınma denilir.

Soğuma (Warm Down): Antrenman bitiminde vücudun soğuması esnasında yapılan hareketlerdir. Soğuma da ısınma kadar önemlidir.

Gerdirme (Streching): Isınmadan sonra ya da antrenman sonunda kasların gerdirilerek rahatlatılması, antrenmana hazırlanması ya da laktik asitlerin uzaklaştırılması için yapılan işlem.

Hafi Kick Boksu dizler, dirsekler, eller ve ayaklar temel silahlardır antrenman çalışmalarında tüm bu organların güçlendirilmesi, direncinin arttırılması ve hareketlerinin öğrenilmesi için yapılan çalışmalar önemli yer tutar. Gücün, merkezkaç kuvvetinin ve vücut ağırlığının birlikte kullanıldığı vuruşlar, Hafi Boksu’nda önemli yer tutar. Bunlar özellikle bütün vücudun dönmesiyle yapılan vuruşlardır.

Bütün savunma ve dövüş sporları gibi, Hafi Boksu da performansın ve kondisyonun yeri önemlidir. Bu spor dalında maçı kazanmak belirli tekniklere bağlı olsa da bunlar belirli bir güç gerektiren tekniklerdir. Bu nedenle Hafi Boksu antrenmanlarında kondisyon çalışmaları önemli bir yer tutar. Dövüşçünün belirli bir form tutması ve güç kazanması için çalışılır.

Ayrıca birçok sporun antrenman çalışmalarında uygulanan karın kasları egzersizleri, ağırlık çalışmaları, vücut direncini arttıran çalışmalar gibi güçlendirici antrenmanlar yanında; sağlık topu, gölge boksu, ip atlama, zıplama, koşma gibi çeviklik arttırıcı çalışmalar (cross training) da yapılır.

CROSS TRAİNİNG HAREKETLERİ NELERDİR? 

Başlangıç seviyesindeki kişiler için önerilen programlarda genel olarak squat, şınav, koşu, kürek çekme ve barfiks hareketleri yer alıyor. Esneme-gerdirme hareketlerini mutlaka antrenman programınıza dâhil etmeniz ve ani hareketler ile oluşan kas sakatlanmalarını göz ardı etmemeniz gerekiyor. Başlangıç için 23 squat, 23 şınav, 7 barfiks, 23 mekik, esneme-gerdirme vb. gibi ilerleyen bir program önerilebilir.
Squat: Elleri belde ya da havada tutarken, ayakları omuz genişliğinde açıp yere çömelip kalkma hareketi olarak tanımlanıyor. Ayakların açısı ve dizlerin açıklığı doğru egzersizi yapmak için en önemli noktalardan biri olduğundan, kas sakatlanmalarının önüne geçmek için bu noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.
Şınav: Ellerin omuz genişliğinde açılması ile vücut ağırlığının kol kasları aracılığıyla yere yakınlaştırılıp uzaklaştırması hareketi olarak tanımlanan şınav, ülkemizde en çok bilinen antrenman hareketlerinden biri oluyor.
Barfiks: Bir diğer favori cross training hareketlerinden biri olan barfiks, kişinin kendini barfiks demiri olarak adlandırılan bir araç aracılığıyla yukarıya doğru çekmesi olarak tanımlanıyor. Barfiks, Cross training hareketleri içerisinde en zor olanlardan biri olarak görülüyor ancak tek bir hareket ile neredeyse tüm kasları çalıştırdığı bilindiği için en çok tercih edilen egzersizlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Kondisyon arttırma amaçlı Cross-Training çalışmalarından sonra; genel olarak, temel teknikler, torba, pao (pad) denilen darbe yastığı ve gölge boksu çalışmaları öne çıkar.  Daha sonrasında ise belden yukarısıyla yapılan güreş çalışmaları ve ikili müsabaka tarzı çalışmaların ve önceki bütün çalışmalarda kazanılan bilgi ve yeteneklerin birleştirilerek kullanılmasına çalışılır. Böylece Hafi Boksu eğitimi bu tekrarlarla ilerler.

“Bir Şeyi Çok Düşünürsen, Yapmak İçin Vaktin Kalmaz!”

HER GÜN YAPILACAK KONDİSYON ÇALIŞMASI

- Kültürfizik, ısınma ve gerdirme hareketleri.

- 23 dakika hafif tempo yürüyüş.

- 23 kere ip atlama.

- 33 kere şınav.

- 23 kere mekik.

- 7 kere barfiks.

- 23 kere sağ ve sol kol dambıl kaldırma.

- 23 kere sağ ve sol el aletini sıkma.

- 7 kere el ve ayak yay gerdirme.

- Soğutma ve gerdirme hareketleri.

“Her türlü başarı kondisyon çalışmasına bağlıdır. Kondisyonu iyi olmayan ayakta duramaz!”

2 SALDIRI TEKNİKLERİ

A-YUMRUK TEKNİKLERİ

  1. Staright Punch: Direk yumruk
  2. Hook Punch: Kroşe yumruk
  3. Upper Punch: Aparkat yumruk
  4. Backfist: El dışı ile vurlan yumruk

B-TEKME TEKNİKLERİ

  1. Raund House Kick: Dairesel tekme
  2. Front Kick: Karşı tekme
  3. Side Kick: Yan tekme
  4. Hook Kick: Kanca tekme
  5. Push Kick: Basma tekme
  6. Axe Kick: Balta tekme
  7. Crescent Kick: Hilal tekme
  8. Back Kick: Geri tekme
  9. Back Side Kick: Geri yan tekme
  10. Spinning Back Kick: Dönerek geri tekme
  11. Spinning Side Kick: Dönerek yan tekme
  12. Spinning Hook Kick: Dönerek kanca tekme

YUMRUK (EL) TEKNİKLERİ

Yumruk vuruşları Boks Sporunda olduğu gibi kullanılır. Yumruk vuruşlarımız; direkt yumruk, aparkat, kroşe ve dönerek el üstü ( boks sporundan farklı teknik)  ile vuruşlarımız kombine edilerek kullanılır.

1. Staright punch (streyt panç) direk yumruk: Alnın en üst kısmından başlayıp, karın bölgesinin bittiği yere kadar vücudun ön kısmına vurulan, düz çıkan yumruktur. Amacı rakibi yoklayıp, yanına daha çok sokulmak olsa da, yerinde ve etkili kullanılırsa güçlü bir yumruk da olabilir.
 
2. Hook punch (huuk panç) kroşe yumruk: Şakaklardan, kulak arkasından başlayıp, bel bölgesinin yan bölümlerinin bittiği yere kadar, daha çok vücudun yan kısmına vurulan yumruktur. Etkili bir yumruktur. Özellikle kulak arkası ve çeneye vurulduğunda rakibi bayıltabileceği gibi, karaciğer bölgesine vurulursa da hatırı sayılır derecede etkili olabilir.

3. Uppercut punch (apırkat) aparkat yumruk: Aşağıdan yukarıya doğru istikamette, çeneye vurulan yumruktur. Nadir olarak karaciğere de vurulabilir. Fakat o bölge için genelde kroşe tercih edildiğinden, aparkat için çenenin altına vurulan yumruk demek çok doğrudur. Çok etkili bir yumruktur. Fırsatını yakalamak zordur. Fakat eğer ki güçlü bir aparkat çıkarılabilirse, rakibin işi çok zordur.
 
4. Backfist (bekfist) dış el yumruk: Yumruğun dış kısmıyla içten dışa doğru yapılan yumruktur. Çok tercih edilen bir vuruş şekli değildir. Daha etkili olanı vuruşun dönerek yapılan şeklidir.

5. Spinning Backfist (spinin bekfist)  Dönerek Ters El Yumruk: Yumruğun dış kısmıyla içten dışa doğru atılan yumruk. Vuruş yapılırken Vücut ve beraberinde kol, daireye benzer bir şekil çizer ve bu şekilde hizalanan yumruğun rakibin mümkünse çenesinde ya da kulak arkasında son bulması sağlanmaya çalışılır. Düzgün çıkarılmış bir spining backfist in etkisi çok güçlü olacaktır. Eğer yerini bulursa rakibin toparlanması çok zordur.

6. Ridge Hand (ric hend) - Kesme Vuruş: Sağ elin sol, sol elin sağ kısımlarıyla, yani ellerin içe bakan kısımlarıyla rakibin genel olarak kulak arkası ve çenesinin yan bölümlerine vurulan darbelerdir. Kullanılan bölge tam olarak bileğin başladığı yerden başparmağın başladığı yere kadar olan yan bölümdür.
 
7. Clinch (klinç): İki el rakibin boyun çevresine koyulur. Bu şekilde 5 saniyeden uzun durulamaz. Sadece bir diz tekniğiyle bitirilir ve eller çekilir. Başka teknik uygulanamaz. Clinch sanıldığı aksine tutup dizle vurma değil, bu eylemin ellerin boynun çevresine koyulduğu kısmıdır.

Bu sarılmalar genellikle rakibin boynu kollar arasına alıp duruşunu bozarak dengesizleştirmek için yapılır. Bu esnada rakibe genellikle diz vuruşları ile saldırılır.

TEKME TEKNİKLERİ

Hafi Kick Boksu sporunda hamleler direkt olarak yapılır. Tekme darbeleri, vuruş gücüne vücut gücü desteği ile yapılır. ‘Spectacular’ teknikler kullanılmaz. Bu sebepledir ki; öncelikle iyi ve sağlam bir duruşumuzun olması gerekir. Tekme ve yumruk vuruşlarımızda, yerden bacaklarımız vasıtasıyla aldığımız itme gücünü kullanırız. Tekme vuruşları ise ‘Do’ sporlarındaki gibi dokun ve çek olarak yapılmaz. Kalçadan ve denge ayağı topuk dönüşüyle, vuruş yapacak bacağı çok fazla kırmadan sert bir şekilde yapılır. Müsabakalarda ayakta rakibi tutuşlar, savurmalar yapılmaktadır. Bu nedenle vuruş gücü kadar içsel güç olarak tabir ettiğimiz vücut gücü de önemlidir.

RoundHouse Kick (raund haus kik) - Dairesel Tekme: Kısaca round kick olarak da adlandırılmaktadır. Tekmenin, dairesel bir yörünge izleyerek vurulmasıdır. Temel tekme tekniğinin başında gelir. Vuruldukları yükseklik seviyesine göre 3 gruba ayrılırlar. Bunlar ve diğerleri şöyledir: 


1. High Kick: - Yüksek Seviye Dairesel Tekme: Kafaya vurulan dairesel tekme: Rakibin kafası hedef alınarak kaval kemiği ve ayak bileği arası bölge ile dairesel olarak yapılan vuruştur. Boyundan kafaya kadar olan bölümde etkilidir. Eğer kulak arkasına sert bir şekilde isabet ederse, rakibi bayıltabilir. Teknik uygulanırken yerde kalan destek ayağının tekme doğrultusunda dönmesi gerekir.

2. Middle Kick: - Orta Seviye Dairesel Tekme: Koltuk altından, belin bittiği yere kadar atılır. Genel amacı karaciğer bölümüne vurulmasıdır. Yerini bulan, etkili güçte bir ya da birkaç middle kick, rakibin karaciğerini, dolayısıyla rakibi çok zor durumda bırakacaktır. Vücuda vurulan dairesel tekme: Rakibin bel üstüne, kaburga bölgesi hedef alınarak kaval kemiği ile dairesel olarak yapılan vuruştur.

3. Low Kick: - Alt Seviye Dairesel Tekme: Bacaklara vurulan dairesel tekme: Rakibin bacaklarına kaval kemiği ile dairesel olarak yapılan vuruştur. Asıl hedef yeri baldırın iç ya da dış bölgesidir. Rakibin bacaklarına atılır. İyi derecede low kick vuran bir sporcu, sürekli hareket etmek zorunda olan rakibinin kâbusudur. Bacakların iç kısımlarına ve dış kısımlarına vurulabilir.

4. Front Kick (front kik) - Karşı Tekme: Ayağın alt kısmıyla direk olarak düz bir biçimde yapılan vuruştur. Genel olarak iki bölgeye yapılır. Bunlar mide bölgesi ve çene altından göz hizasına kadar olan bölgedir. Rakibi uzak tutmak için kullanılabileceği gibi, düzgün ve etkili çıkarılmış bir karşı tekme, etkili olabilir. 

5. Side Kick (sayd kik) - Yan Tekme:Vücudun yan olarak durduğu pozisyonda çıkarılan tekmedir. Yan tekme çıkarıldığı anda rakip artık karşınızda değil, solunuzda ya da sağınızdadır. Genel olarak iki bölgeye uygulanır. Bunlar mide seviyesi ve çene altından göz hizasına kadar olan bölgedir.

6. Hook Kick (hu kik) - Kanca Tekme: Ayağın altı ve parmak uçları kullanılarak, yapılan vuruş şeklidir. Sağ ayakla, soldan sağa doğru, sol ayakla sağdan sola doğru, kısaca dıştan içe doğru vurulan tekmedir. Çene bölgesi ve kulak arkasına vurulması, kanca tekmeyi daha etkili hale getirir.

7. Heel Kick (hiyl kick) - Topuk Tekme: Kanca tekmeyle neredeyse aynıdır. Tek fark vuruş yapılırken kullanılan kısım, ayağın alt kısmı değil, topuk kısmıdır. Topuk çok sert ve etkili vuruşlar yapabileceğiniz bir bölgedir. Rakibe ciddi anlamda hasar verebilir.
 
8. Push kick: - Basma Tekme: Ön Tekme: Rakibin vücuduna ve suratına ayak tabanı ile itiş gücüyle yapılan vuruştur. Karşı tekmeyle benzerdir. Bu da düz bir şekilde çıkarılır. Fakat bu teknik, darbeden daha çok ayağın altıyla rakibin gövdesine basıp, onu ittirmek, uzak tutmak için yapılır. Daha çok rakibin yakınımıza gelmesini istemediğimiz durumlarda kullanılırız. Özellikle uzun boylu ya da bacak boyu uzun olan sporcuların, daha kısa boylu olanları yakınına sokmaması için ideal bir tekniktir.

9. Axe Kick (eks kik) - Balta Tekme: Ayağın altı ve parmak uçları kullanılarak yapılan vuruştur. Bu tekniği kanca tekmeden ayıran kısmı, vuruşun yukardan aşşağı doğru yapılmasıdır. Daha çok göz hizasından çenenin bittiği yere kadar olan bölge hedef alınır. Düz Balta Tekme, İçerden Balta Tekme, Dışardan Balta tekme olarak üç şekilde yapılır. İsim farklılıkları sizi yanıltmasın. Vuruldukları yer yine aynıdır. Sadece tekme çıkarılmadan önce ayağın kalkış ve hedefe doğru iniş anında yön farkı vardır. Üç şekli de balta tekme olarak adlandırılır. Genel bir ayrım yapılmaz.
 
10. Crescent Kick - (krisınt kik) - Hilal Tekme: Ayağın iç ya da dış kısmıyla yapılan balta tekmeye, hilal tekme adı verilir. Vuruş yapılırken ayak dıştan içe ya da içten dışa doğru, balta tekme gibi yine yukarı istikamette kaldırılır, fakat vuruş yapılırken ayağın dış ya da iç kısmı kullanılır. Genel olarak balta tekmeyle aynı bölgeye ya da biraz daha yanlara uygulanılır.
 
11. Back Kick (bek kik) - Geri Tekme: Çok güçlü bir tekmedir. Vücudun arkası hafif çapraz bir durumda rakibe dönük olarak topukla düz bir biçimde mideye ya da surata yapılır. Etkili ve nizami bir biçimde çıkarılan bir geri tekme yerini bulursa rakibi bitirir.
 
12. Sweep (svip) - Süpürme: Ayak bileği ile rakibin ayak bileğinin altına , içten yada dıştan , rakibin dengesini bozma amaçlı uygulanan tekniktir. Genellikle tekme atan rakibin yerde kalan destek ayağına uygulanarak yere düşmesini sağlamaktır. Burada dikkat edilmesi gerek nokta, tekniği rakibin aşil kemiği ve yukarısına uygulamamaktır.
 
13. Knee (nii) - Diz: Rakibin müsaade edilen belden yukarı her bölgesine uygulanabilir. Direk olarak ve zıplayarak uygulanabilir. Diz kemiği sert ve oval olduğundan topuk gibi yüksek hasar verebilir. Uzun boylu sporcuların vazgeçilmezlerindendir. Rakibin yüz, vücut ve bacak bölgesine direkt veya dairesel olarak yapılan vuruştur.

Elbow (Dirsek): Rakibin kafası hedef alınarak yapılır. Yumruk vuruşlarıyla şekil olarak benzeşir. Hedef bölgesi suratın esnek olmayan bölümleri olan alın, kaş üstü ve elmacık kemiğidir. Önden vuruş (direkt olarak yüze ve çeneye), Dairesel vuruş (kaş üstüne ve elmacık kemiğine), Yukarıdan aşağıya vuruş (kafa ve alın kısmına) yapılır. Kesme/Çapraz Dirsek, İleriye Adımla(Mızrak), Yatay Dirsek, Ters Yatay Dirsek, Döner Dirsek, Ters Dirsek, Dönerek Ters Dirsek, Yukarıdan Aşağıya Dirsek, Aparkat Dirsek, Çapraz Yukarı Dirsek, Çapraz Aşağı Dirsek, Zıplayarak Yukarıdan Dirsek, Çift Dirsek Vurşları çalışılır.

HAFTADA ÜÇ GÜN YAPILACAK HAREKETLER

Yumruk Teknikleri

- 23 kere sağ ve sol direk yumruk ayak değiştirerek.

- 23 kere sağ sol kroşe yumruk.

- 23 kere sağ ve sol aparkat yumruk.

- 23 kere sağ ve sol dönerek ters el yumruk.

- 23 kere sağ ve sol direk, dairesel, yukardan aşağı, aşağıdan yukarı, ters döner dirsek.

Tekme Teknikleri

- 23 kere sağ ve sol yüksek seviye dairesel tekme.

- 23 kere sağ ve sol orta seviye dairesel tekme.

- 23 kere sağ ve sol alt seviye dairesel tekme.

- 23 kere sağ ve sol karşı tekme.

- 23 kere sağ ve sol yan tekme.

- 23 kere sağ ve sol kanca tekme.

- 23 kere sağ ve sol balta tekme.

- 23 kere sağ ve sol geri tekme.

- 23 kere sağ ve sol diz vurma.

“Hareketler yapıldıktan sonra, kendine uygun olanlarla bir kombinasyon oluşturmalıdır.” “Antrenmandan sonra soğutma ve germe hareketleri muhakkak yapılmalıdır!”

3 SAVUNMA TEKNİKLERİ

Savunma Teknikleri Bellidir: Tekme mesafesi, Yumruk mesafesi, Tuzaklama mesafesi, Göğüs göğse (güreşme, uğraşmak, sarılmak, yakalamak, kıskaca almak) mesafesini ayarlamak ve gelen tehditleri savurmaktır.

Antrenman Üç Kısımdan Oluşur: A-Yumruk Savunması, B-Tekme Savunması, C-Hareketsiz Bırakma Teknikleri ve yakın dövüşün yerdeki ve ayaktaki teknikleri, güreş teknikleri de vardır. Hedef dövüşçü tüm dövüş mesafelerinde kendini etkili bir biçimde savunmasıdır.

A-YUMRUK SAVUNMASI:

Boks’ta yumruk ve tekme mesafesindeki teknikler, alıştırmalar ve stratejiler çalıştırılır. Antrenmanın önemli kısmı müsabaka çalışması (antrenman maçı) şeklinde yapılır. Zamanlama, refleks, mesafe hissi, hareketlilik, doğru teknik için “göz” sahibi olmak ve tekme ve vuruşlara karşı savurma çalışılır. Yumruk saldırı çeşitleri direkt, kroşe (çene bölgesine yandan dairesel olarak atılan yumruk) ve aparkat (çene altına ya da kaburgalara atılan yumruk) olarak yapılır. Ayrıca dönerek elin dışı ile kolu savurarak yumruk vuruşu da yapılır. Hedef bölgeleri kafanın yan tarafları, çene, burun, diyafram ve kaburga üstüne yapıldığından, korunmayı da guard (saldırılan bölgeyi kapatma) ile yapmalıyız. Ya da kafaya atılan yumruklardan eskivle (yumruktan kaçma)  saldırıyı savuşturmalıyız. Direkt yumruğa karşı suratı kapatarak koruma, Direkt yumruktan eskiv (vücudu sağa-sola yatırarak kafayı koruma) ile kaçış, Kaburga bölgesine atılan yumruktan korunma,  Kroşeye (çene bölgesine yandan dairesel olarak atılan yumruk) karşı guard ile koruma yapabiliriz ya da eskiv (bacakları kırıp vücudu aşağı eğerek yumruğu savuşturma) yaparak kaçabiliriz. Diyafram bölgesine atılan yumruktan korunma.  Aparkat (çene altına atılan yumruk) saldırısından da aynı şekilde korunuruz.

“Rakibin hareketi önceden sezilmeli ona göre teknik uygulanmalıdır!”

B-TEKME SAVUNMASI:

Bel Hizasından Aşağı Seviye Savunma: Bu savunma türü, vücudun belden aşağısını korumak için geliştirilmiş tekniklerden oluşmaktadır. Bunlardan en etkilileri sırası ile karşıya diz çekmek, içten dışarı lovkik kesmek, bacak kaçırmak, kaval ile bloklamak, yanlara adımlamak ve ters gard alarak bel altı vuruşlardan kurtulmaktır.

Bel Hizasından Yukarı Seviye Savunma: Kollar ile kafa seviyesinde gard alınması bilinen en temel gard alma şeklidir. Amaç çene, burun ve gözlerin korunmasıdır. Eskiv almak rakibin yüksek seviye saldırılarına karşı yapılabilecek en iyi kaçış teknikleridir. Eskiv gard pozisyonunda iken kafa ile u harfi çizmek, başı sağa sola kaçırmak ve daireselleşme durumudur. Rakibin yumruk ve tekmelerinden kaçmanın bir diğer yolu ise yanlara adımlama ve bel eskivleridir. Karın bölgesine yapılan tekme vuruşlarında ise kol diresek kapakları ve karşıya bacak ile yapılan bloklar kullanılır. Bir diğer kaçış tekniği ise fent yapmaktır. Sağa, sola yatarken ayakların yere sağlam basması gerekir.

Low Kick: Rakibin bacaklarına kaval kemiği ile dairesel olarak yapılan vuruştur. Hedef yeri baldırın iç ya da dış bölgesidir. Saldırıya karşılık diz bloğuyla (bacağı kırarak yukarı kaldırıp sert kısmı olan kaval kemiği ile) darbeyi karşılarız. Ya da saldırı yapılan bacağı geri çekerek tekmeyi boşa çıkarıp saldırıyı savuştururuz.  Ayrıca saldırı mahiyetli savunma çeşitlerinden biri; atılan low kick’i tutarak/diz bloğu yaparak rakibe yumruk, lowkick ya da çelme ile karşılık verebiliriz. Diğeri ise; saldırı yapılan bacağımızla ya da diğer bacağımızla push kick ile karşılık verebiliriz.

Middle Kick: Rakibin bel üstüne, kaburga bölgesi hedef alınarak kaval kemiği ile dairesel olarak yapılan vuruştur. Savunma olarak; Low Kick’teki gibi bel üstüne kadar diz bloğu alırız destek olarak da kaburgalarımızı koruyacak şekilde kolumuzu kullanırız. Bir başka savunma çeşidi; atılan tekmeyi aynı tarafın avuç içi ile durdururuz. Yani rakip sol ile vuruş yapıyorsa sol avuç içimizle direnç göstererek tekmeyi keseriz. Bu esnada diğer kol ile kaburgamızı korumamız gerekir. Diğer bir savunma ise; atılan tekmenin geliş yönüne doğru darbeyi suspanse edip vücudumuzu çekerken bir önceki gibi avuç içimizle tekmeyi durdurup diğer elimizle tekmeyi tutarak bertaraf ederiz. Saldırı mahiyetli savunma çeşitlerinden biri; saldırı esnasında push kick ile karşılık verebiliriz. Diğeri ise; atılan tekmenin tutuşu ile çelmeyle karşılık vererek ya da yumruk, dirsek ve diz vuruşu ile karşılık verebiliriz.

High Kick: Rakibin kafası hedef alınarak kaval kemiği ve ayak bileği arası bölge ile dairesel olarak yapılan vuruştur.

Middle Kick’teki diz bloğu ya da tekmenin tutuşu harici tüm savunmalar yapılabilir. Ek olarak eskiv ile tekmeden kaçış olabilir. Saldırı mahiyetli savunma çeşitlerinden biri; saldırı  esnasında push kick ile karşılık verebiliriz. Diğeri ise; atılan tekmenin tutuşu yapılmadan çelmeyle karşılık vererek ya da yumruk, lowkick middle kick vuruşu ile karşılık verebiliriz.

Push Kick: Rakibin vücuduna ve suratına ayak tabanı ile itiş gücüyle yapılan vuruştur. Bu tekme genellikle rakibi püskürtmek için yapılır. Yani diğer saldırı tekniklerinden korunmak için kullanılır. Savunması ise; Push Kick, avuç içi vuruşu ile sağa ya da sola doğru savuşturulabilir. Ya da Push Kick’i iki elimizin avuç içi ile yakalayıp tekmeyi değişik yönlere sürükleyerek savuşturabiliriz.  Diğeri; kafaya atılan Push Kick’i ise avuç içi ile çelebiliriz ya da guard ile suratımızı koruruz. 

"Saldırı mahiyetli savunma da; savunma teknikleri akabinde tekme ya da yumruk ile karşılık verebiliriz."


C-HAREKETSİZ BIRAKMA TEKNİKLERİ:

Yakın mesafede hasmın kol ve bacaklarını hareketsiz bırakmanın çeşitli yolları pratik olarak çalışılır, ayrıca diz, dirsek ve kafa tosu silahlarıyla dövüş alıştırmaları yapılır. Mesafe çok önemlidir, özel çalışma ile en doğru mesafe bulunmalıdır. Göğüs göğse dövüşün başka bir önemli parçası da ‘yer dövüşü’dür. Yerde dövüş çok önemlidir ve bilinmelidir çünkü her dövüşte, yerde dövüş ihtimali yüksektir. Bu yüzden bir dövüşün burada nasıl sonlandırılacağını veya nasıl tekrar ayağa kalkılacağını bilmek önemlidir. Bunun için yakalama, boğma, vuruş, yerde manipülasyon, kontrol pozisyonu ve her şeye karşı kontralar çalışılır. İşin özü antrenmanda tüm olası taktikleri uygulayabilmektir. Çeşitli çalışmaların kombinasyonu Hafi Boksu dövüş sanatlarını oluşturur. Burada dövüşte her şeyin olabileceğini, hiçbir şeyin garanti olmadığını göz önünde tutmak önemlidir. Bu yüzden dövüşün tüm yönlerinde antrene olunmalıdır. Çalışmanın sonucunda tüm imkânları kullanabilmek bir dövüşçüden beklenen en önemli özelliktir ve tüm durumlara ve tüm hasımlara asla çaresiz kalınmamalıdır.

“Her mesafeye uy, kendini içinde bulunduğun mesafede hangi aletin işe yarayacağını hemen hisset ve içinde bulunduğun özel durum için en uygun mesafeyi korumaya çalış.”

“Her mesafeye uy” ne demek? Savunduğunda: Rakibin saldıran uzvunun uzunluğuna göre kaçın ki ataklar kısa kalsın veya alan daralsın veyahut ıskalasın; saldırdığında da yine ona göre saldır ki atağın kısa kalmasın veya alanın daralmasın veyahut isabet etsin. “Kendini içinde bulunduğun mesafede hangi aletin işe yarayacağını hemen hisset”: Yakında kaldığında otomatik olarak kısa uzuvları, uzakta kaldığında yine otomatik olarak uzun uzuvları kullan ki hedefe ulaşabilesin. “İçinde bulunduğun özel durum için en uygun mesafeyi korumaya çalış”: Bir yumruk kombinasyonu yapılıyor ise, buna ilave edilecek tekme yüksek seviye bir tekme olursa alan dar gelir ve tam atılamaz; ama alt seviye bir tekme her zaman ve her ortamda rahatlıkla vurulabilir.

Ön direkt ile başla, su gibi ol, atağı atakla vurarak durdur, eşzamanlı savuştur ve vur, aşağıya tekme ve yukarıya yumrukla karma yap, gerçekçi dövüş, yararlı olanı al ve yararsızı, zaman kaybettireni bırak, yararlı teknikleri belirle ve geliştir.  Sporcu, kişisel özgürlüğü ve özgünlük özelliklerini de kullanarakakışkan olmalı. Tüm mesafelerde ve tüm pozisyonlarda rahat olmalıen yakın mesafede en uzun silahı kullan ve yumuşak hedefe güçlü silahı kullan. Birey’in yatkınlığı ve yeteneği sistemden de önemlidir, deneyimlerimiz  tekniğin de üstündedir. Yararlı olan her şeyi tekniğine dâhil et ve bu anlamda hiçbir şeyi hariç tutma. Her zaman gelişen olher yerde uygulanabiliri kullan, koşul yok, kesinti yok, su gibi akışkan olAtak yaparken haber verme, eskiden deneyimi al ama eskiye saplanmaform veya kata yok, düşünmek yok, limit yok, yol yok, kalıp yok, seçmek ve toplamak yok, merkezi çizgiye vurekonomik hareket et (basit, direkt, etkili), atağın beş yolunu kullan.

Peryodik  ve sistematik olarak yapılan antrenmanlar sayesinde  her biri etkili ve güçlü silah haline gelen vücudun tüm bölümlerini, kullanarak rakibi etkisiz hale getirmek, gelinmesi gereken hedef noktalardan bir tanesidir.

Hayatta herkesin dövüş sanatlarına ihtiyacı vardır. Bu doktor da olabilir, terzi de manav da. Bu sporu yapmak için tüm hayatı bu spora adamak yani profesyonel sporcu olma şartı aranmamalı, bu çok bencilce olur. Oysa işyerinden evimize kadar her yerde ihtiyacımız olduğunu göreceğiz. Sokakta karşılaşacağımız her türlü tehdide karşı kendimizi korumaya ihtiyacımız var.

Hayatta ne zaman, nerede ve nasıl bir durumla karşılaşacağımız belli olmadığından, az sayıda teknik çalışırsak veya kısıtlı kendimize limit koyan tekniklerle ilgilenirsek, olumsuz bir durumda kendimizi sokaktaki gerçek dövüş durumuna hazır etmemiş oluruz. Çünkü sokak gerçeğinde hiçbir dövüş sanatı diğer bir dövüş sanatının yaptığını yapamaz. Sokakta kural yoktur. Ona göre hazırlanmalıyız. Bir güreşçinin yaptığını bir boksör yapamaz, bir wushu’cunun yaptığını bir judocu yapamaz. Hepsine değişen oranlarda az veya çok ihtiyacımız var. Dolayısıyla hepsi bizim açımızdan aynı değerdedir. Bu yüzden karma bir sistem teknik açıdan en zengin dolayısıyla bizi sokağın risk ve tehditlerine en iyi hazırlayan sistemdir.

Hafi Kick Boksu, multi disipliner bir stildir. Değişik dövüş tekniklerinin, stillerinin, branşlarının en etkili olarak düşündüğü uygulamalarını hemen kendi stiline katar ve giderek kendini de geliştirir. Sokak gerçekçiliği asla göz ardı edilmez.

1. Eğer hayatınızı seviyorsanız, zamanınızı boşa harcamayın, hayatın temeli zamandan oluşur. 

2. Akıllı insan aptal bir sorudan, aptal bir insanın akıllı bir cevaptan öğrenebileceğinden daha çok öğrenir.                          

3. Hedefler her zaman ulaşmak için değildir, çoğunlukla sadece daha güçlü tırmanmaya yardım eder.  

4. Başarılı insan mükemmel odaklanmaya sahip sıradan insandır.                                  

5. Hatalar her zaman affedilebilirdir, hatayı yapan kabul edecek cesarete sahipse. 

6. Bilgelik size güç verir ama karakterli olmak saygı getirir.  

7. Gerçek yaşam başkaları için yaşamaktır.                                       

8. Eğer bir şeyi yapmayı düşünmeye çok zaman harcıyorsanız, hiçbir zaman yapamayacaksınız. 

9. Kendi değerlerinizin önünde eğilin, başkasının değerleri sizi boynunuzu bükmeden.            

10. Her zaman kendiniz olun, kendinize inanın, başarılı bir karakter görüp onu kopyalamaya çalışmayın.                              

11. 10,000 farklı tekmeyi çalışan kimseden korkmam ama bir tekmeyi 10,000 kez çalışandan korkarım.                                   

12. Eğer yaptığınız her şeye bir limit koyarsanız, fiziksel ya da değil, bu işinizin ya da hayatınızın her yerine yayılır. Limitler yoktur. Sadece işlerin zorlaştığı zamanlar vardır ve beklemeyip sadece onları aşmalısınız.                                   

13. Hava yapmak aptalların zafer düşüncesidir.                        

14. Aklını boşalt, şekilsiz ol, akışkan ol, su gibi. Eğer suyu şişeye koyarsanız şişeye dönüşür, eğer suyu çaydanlığa koyarsanız çaydanlığa dönüşür, eğer bardağa koyarsanız bardağa dönüşür. Şimdi su isterse akabilir ya da çarpıp geçebilir; su ol!


ÇIKMIŞ KİTAPLARIM;


  Allah Aşkı Kutbül Aşk Kitabı

RESİME TIKLAYIP ULAŞABİLİRSİNİZ

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski